Dakwaan Zaid peminum arak tegar…” Dia pergi Haji …Insyallah perubahan lepas balik Haji”- kata Haji Hadi
Sementara menanti selesai penamaan calon di Dewan Serbaguna Kompleks Sukan Kuala Kubu Bharu pagi Sabtu,Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkujung ke khemah para pemimpin Barisan Nasional yang terletak disebelah khemah para pemimpin pembangkang.

Waktu berbual kosong di situ dengan Naib Presiden UMNO Datuk Zahid Hamidi,Ahli Majlis Tertinggi UMNO ,Datuk Noresah Mohamad dan dan Exco Kerajaan Negeri Perak,Datuk Hamidah Osman mereka tersentuh tentang soal menguna isu peribadi menyerang calon lawan.

Zahid berkata PAS sakan serang peribadi calon BN Rohaizat Osman semasa pilihanraya kecil Permatang Pasir di Pulau Pinang dulu.Beliau merujuk kepada isu isteri kedua Rohaizat yang menjadi bahan kempen utama di pilihanraya kecil itu.

Salahuddin hanya tersenyum dan menjelaskan mereka sebenarnya lebih tumpukan kepada isu dakwaan pecah amanah Rohaizat sebagai peguam.

Hal ini berbangkit setelah Agendadaily yang turut serta di situ memberitahu Salahuddin baru saja diminta mengulas tentang cerita yang hangat diperbualkan tentang calon PKR pilihanraya kecil Hulu Selangor Datuk Zaid Ibrahim mendakwa beliau adalah peminum arak tegar.

Turut sama diminta mengulas dakwaan yang meluas tersebar di internet itu ialah Presiden PAS Datuk Seri Haji Awang,Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dan Naib Presiden PKR Azmin Ali.

Cuma dicelah kesibukan penamaan calon itu komen Zaid sendiri tidak sempat diminta.

Datuk Seri Anwar Ibrahim yang turut ditemui sewaktu duduk di khemah pembangkang di situ enggan menjawab apa-apa sekalipun wartawan Agendadaily belum mengemukakan sebarang soalan padanya.

Menariknya sewaktu berbual bersama Salahuddin di khemah BN,Halimah yang juga Ketua Penerangan Wanita UMNO secara berdepan memberitahu Naib Presiden PAS itu mereka juga dengar Zaid ada kuda lumba.

Katanya mereka juga tahu nama kuda lumba milik Zaid itu.

Apa yang dapat disimpulkan semasa Haji Hadi,Khalid dan Salahuddin mengulas isu dakwaan Zaid peminum arak tegar mereka tidak menafikan atau mengesahkannya.Sebaliknya mereka seolah mahu beliau diberi ‘ peluang kedua’.

Hanya Azmin yang menegaskan BN harus membuktikan dakwaan mengatakan Zaid kaki botol.Beliau juga membangkitkan mengenai isu anak seorang bekas Perdana Menteri yang ada saham dalam syarikat pembuat arak di Filipina.

Haji Hadi tidak mengulas panjang kerana berkata beliau tidak membaca blog di internet.

“Dia ( Zaid) baru balik Haji .Dia pergi Haji …Insyallah perubahan lepas balik Haji….”katanya.

Ditanya samaada ada atau tidak Zaid memberitahu pemimpin PAS beliau sudah tidak lagi minum arak ( seperti didakwa dalam internet ) ,Presiden PAS itu hanya berkata, “ dalam Islam kita mesti terima ( tanya) orang yang berkenaan.”

Salahuddin pula berkata baginya seseorang itu harus diberi peluang kedua.

“Dalam Islam kita menyaksikan peristiwa lampau itu…sekiranya ditinggalkan …mereka diberi tempat dan kedudukan dalam Islam itu sendiri.

Senentak dengan itu ,Salahuddin kata beliau percaya isu-isu peribadi sukar diterima …rakyat lebih fokus kepada isu-isu yang berbentuk dasar,program dan kritikan membina kita.

Katanya beliau sebagai ahli politik jarang membawa isu yang terlalu peribadi.

Ditanya bukankah isu arak ini sensitif bagi PAS dan bila beliau sebut ‘ diberi peluang kedua’ tidakkah bermaksud Zaid sudah bagi pengakuan beliau tidak akan minum lagi ,beliau berkata,” saya tidak dapat beri komen…sebab saya tidak pernah nampak dan tidak pernah tahu dengan mata kepala saya sendiri …

Bila dikata ini isu besar dan tidakkah PAS minta penjelasan dari Zaid,beliau berkata, ‘ isu ini terlalu peribadi…apa yang saya tahu baru-baru ini beliau sudah menunaikan fardu Haji ke Mekah…itu saja yang saya tahu.”

Ditanya pula katakan akhirnya Zaid mengaku beliau minum,beliau berkata,” pada waktu itu saya akan komen…”

Menteri Besar Selangor pula ketika diminta mengulas berkata adalah sulit baginya menengok karektor seseorang dari waktu dia kecil sampai ke besar.

‘Bagi saya pemimpin UMNO tidak boleh guna ( dakwaan peminum tegar) sebagai alat….yang penting adakah saudara Zaid sekarang sudah tukar dari segi tatacaranya…

Khalid memberi contoh mengenai saudara baru.Katanya apakah tidak boleh terima seseorang itu dalam Islam sedangkan dulu dia minum arak dan makan khinzir.

“ Bagi saya Zaid keadaan dulu dan sekarang adalah berbeza,” katanya.

Menurut Khalid, Zaid pernah diterima sebagai wakil rakyat di Kota Bharu waktu dalam UMNO dulu sedangkan masyarakat di situ konservatif tentang Islam.

“Saya percaya dia tidak sukar di sini ( Hulu Selangor) ..saya percaya dia sukar di Kota Bharu …di Kota Bharu rakyat …saya difahamkan lebih konservatif dari segi pengamatan Islam…tapi mereka pilih saudara Zaid…di Hulu Selangor…saya tak taulah..tapi tak sekonservatif dengan Kota Bharu….oleh itu telahan itu tidak manasabah…untuk kita tidak memilih saudara Zaid.

Ditanya apa pandangannya jika ada pihak yang menuntut Zaid bersumpah beliau tidak minum lagi,Khalid berkata jika demikian maka semua orang kena pergi bersumpah.

“Jadi saya rasa perkara itu ( dakwaan minum) tak payah ditimbulkan…itu akan merosakan dua pihak…adakah ahli-ahli UMNO tidak pernah minum arak…jawapannya saya tahu…dulunya masa zaman ( bekas Perdana menteri) Tunku Abdul Rahman memang ada..kalau orang kata tak ada itu satu perkara bohong.

“Saya tahu zaman Khir Johari…zaman Datuk Bahaman semua ada…jadi lebih baik kita tidak bangkitkan perkara ini.”kata Khalid lagi.

Bila dikata soal arak ini isu yang dekat dihati orang Islam,Khalid berkata,” apabila orang sudah tidak lagi melakukannya…saya percaya…saya yakin pada peribadi orang itu ( Zaid) …kalau dia nak jadi wakil rakyat..nak jadi Menteri Besar macam saya… I stay in glass houses …orang nampak yang saya lakukan…jadi tak jadi masalah…kalau adapun kita akan selesaikan…Barisan Nasional tak boleh nak jadi very angle about this …kalau kita bangkitkan pasal MCA,MIC lagi kelamkabutlah…jangan.”

Azmin bila ditanya hal itu lantas bertanya balik, “ apa buktinya…ini memang peranah UMNO dalam mana-mana pilihanraya dan juga pilihanraya kecil akan guna sebarang cara yang disebut sebagai character assassination untuk bunuh seseorang dengan lempar fitnah dan tomahan.

“Bukan setakat Datuk Zaid ..apa yang tidak difitnahkan tentang Datuk seri Anwar Ibrahim dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh..tapi Alhamdulillah….rakyat hari ini bijak memilih…antara fitnah UMNO dengan kenyataan sebenarnya.

Azmin berkata jika betul UMNO prihatin soal arak mengapa tidak bangkit isu dimana anak pemimpin besar UMNO menguasai kilang arak San Miguel di Filipina.

“Saya nak tanya Agendadaily mengapa tidak lapor seorang pemimpin besar UMNO keluarga dia menguasai lebih 30 peratus saham San Miguel di Filipina..bukan setakat mentekedarah arak…dia menguasai dan memiliki kilang arak…ini tidak jadi isu.

Bila ditanya ini soal keperbadian calon PKR di Hulu Selangor,Azmin menegaskan ini tidak dibuktikan dan ini fitnah.

Ditanya apakah beliau benar-benar yakin Zaid bukan seperti didakwa,Azmin berkata, “ ini bukan soal yakin tak yakin…dalam pemilihan calon kita pilih calon itu dalam semua konteks…semua keadaan..apakah penerimaan rakyat di bawah…apakah komitmennya pada perjuangan…kita mahu seorang yang betul-betul jujur dan mempunyai maruah dna akhlak yang baik…akhirnya dari 10 calon yang dikemukakan Datuk Zaid salah seoranh yang mampu jana satu kekuatan baru.

Ditanya samaada beliau nak cabar Barisan Nasional kemuka bukti Zaid peminum tegar,beliau berkata,” banyak dah kita cabar ..soal Apco tak mengaku…”

Bila ditanya satu perkara yang tidak betul dalam hal lain tidak boleh dijadikan sandaran untuk mengatakan yang ini ( soal dakwaan terhadap Zaid) tidak betul, Azmin berkata,” kenapa tidak dibuktikan…apakah dia baru kenal Zaid baru semalam…puluh tahun Datuk Zaid dalam UMNO tidak jadi masalah…Datuk Zaid masuk Keadilan jadi masalah…”-18/4/2010

Zaid tolong jawab segera bab ini…

Datuk Zaid Ibrahim mempunyai biodata yang cantik.Beliau bekas menteri dan pemilik syarikat guaman yang terbesar di negara ini.Kaya raya.Tinggal dalam lingkungan yang kawasan perumahan eksklusif di Tropicana.

Segala hal tentang dirinya secara zahir melambangkan kejayaan seorang anak Melayu.

Indahnya lagi seperti cerita-cerita kejayaan yang biasa tersiar di suratkhabar…Zaid berasal dari keluarga miskin.

Di atas kertas memang tak silap Datuk Seri Anwar Ibrahim tegak menepis segala pandangan lain dalam PKR memilih Zaid untuk menjadi ayam sabungnya untuk pilihanraya kecil kawasan Parlimen Hulu Selangor.

Masalahnya kehidupan di luar sana ada bezanya apabila jadi orang politik.

Zaid sendiri bukan baru dalam dunia politik.

Kata orang bodoh sangatlah kalau Zaid tak sedar segala tentang dirinya diteropong habis ketika melangkah kaki untuk mencuba nasib dalam satu pilihanraya kecil yang sengit seperti di Hulu Selangor.

Datuk Nik Aziz Nik Mat mungkin boleh maafkan tindak-tanduknya dulu yang pernah saman PAS untuk menyekat hukum Hudud.

Namun satu hal yang Zaid perlu jawab khususnya kepada orang-orang PAS dan amnya masyarakat Islam di Hulu Selangor ialah apa ceritanya tentang dakwaan yang hangat diperbualkan mendakwa beliau PEMINUM ARAK TEGAR.

Kalau rajin layari internet segala macam bentuk lakaran dan kata-kata yang mempersendakan Zaid dalam bab itu boleh ditemui.

Sebenarnya dakwaan ini bukan baru tetapi sudah lama kedengaran.

Sebagai orang yang bermartabat tinggi dan ada maruah Zaid perlu tampil menjelaskan semua ini.

Betul ke tak betul segala dakwaan itu hingga ke peringkat ada yang kata sarapan pagi pun Zaid wajib kena wine.

Ini bukan soal kecil lebih-lebih lagi apabila menawarkan diri untuk menjadi wakil rakyat kepada orang di hulu sana sekalipun jarak antara rumahnya di Tropicana dengan Hulu Selangor cuma 45 minit melalui Lebuhraya Utara Selatan.

Beliau harus mengikis segala kesangsian khususnya di kalangan orang PAS yang hendak turun padang dari serata kota dan desa berkempen membantu PKR bagi memenangkannya.

Juga tentu sulit nanti beliau untuk berceramah tentang moral orang-orang UMNO jika dakwaan seburuk itu tentang dirinya tidak dijawab.

Kalau Zaid merasakan kemenangan di Hulu Selangor ini amat penting untuk dirinya apa salahnya beliau memberanikan diri masuk mana-mana satu masjid di Hulu Selangor untuk bersumpah tidak pernah meneguk langsung air setan itu apa lagi dituduh peminum tegar.

Zaid perlu ingat bukan dirinya saja yang mahu menang tapi Anwar dan Nik Aziz sangat berharap mereka dapat menjulangnya pada malam 25 April ini.

Anwar, Lim Kit Siang, Karpal Singh, Tian Chua, Sivarasa mungkin boleh pejam sebelah mata pada dakwaan sebegitu rupa…soalnya bagaimana agaknya perasaan Tok Guru dan pak cik mak cik di Sungai Tengi, Kalumpang, Hulu Yam serata ceruk kampong lain di Hulu Selangor jika katakan nanti ia didapati benar.-17/4/2010

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: