Isu Kalimah Allah : Zul Nordin dihadapkan ke Jawatankuasa Disiplin PKROleh: LUKMAN ABDULLAH

Ahli Parlimen PKR Kulim Bandar Bharu Zulkifli Nordin hanya akan tahu mengenai kedudukannya dalam parti itu dalam masa sebulan lagi ekoran tindakannya buat laporan polis terhadap Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad mengenai isu kalimah Allah..

Ini kerana Biro Politik PKR yang bermesyuarat di ibupejabat parti itu dekat Petaling Jaya petang Selasa putuskan untuk hadapkannya ke Jawatankuasa Disiplin parti itu.Hadir sama di mesyuarat itu ialah Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.Zulkifli tidak hadir kerana bukan anggota biro itu..

Hal ini diumumkan oleh Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution dalam satu kenyataan yang dibacakan kepada wartawan selepas mesyuarat berkenaan.  Katanya keputusan Jawatankuasa Disipilin akan terikat kepada tiga perkara iaitu memberi amaran,mengantung atau memecat keahlian.

Zulkifli juga diarah supaya tidak membuat sebarang kenyataan sepanjang tempoh berkenaan.  Menurut beliau Biro Politik PKR kesal dengan tindakannya.

Sebelum ini ramai yang menduga PKR akan bertindak serta merta keatas Zulkifli yang membuat laporan polis terhadap Khalid Samad pada hari Sabtu lalu.

Ia mencetuskan kemarahan kalangan pimpinan PKR dan pembangkang.  Zulkifli bagaimanapun menegaskan beliau tidak akan tarik balik laporan polis itu dan sedia keluar dari parti demi mempertahankan kesucian kalimah Allah.

Sementara itu bercakap kepada wartawan selepas mesyuarat berkenaan Anwar mengulangi pendirian terbuka PKR terhadap isu kalimah Allah.   Katanya , “saya ulangi pendirian pimpinan parti berdasarkan pandangan ulama-ulama besar dunia yang kita rujuk, tidak terbatas pada tiga ulama besar seperti Syeikh Yusuf Qaddrawi, Syeikh Wahbah Zuhkairi dan Syeikh Taha Jabbir Alwani tetapi juga beberapa tokoh lain.”

“Saya ingin ulangi bahawa pendirian kita masih tetap pada prinsip hak yang ditetapkan di dalam Islam sepertimana yang telah kami rujuk kepada ulama besar dan keduanya apa yang dijamin dalam perlembagaan kita,” katanya.

Menurut beliau dalam masa yang sama PKR akan meneruskan sidang pertemuan dan perbincangan dengan pengganut ugama krisitian dan lain-lain dan juga akan menyuarakan kebimbangan umat Islam supaya kemudahan ini tidak disalahgunakan.

“Saya yakin setakat ini ketua-ketua paderi kristian telah memberi jaminan bahawa mereka hanya mahu menggunakan hak ini untuk kegiatan agama dan pengganut agama kristian dan bukan maksud mereka untuk menghasut atau mendakyahkan kepada umat Islam.” kata Anwar.

Sementara itu, berhubung isu Ahli Parlimen Indera Mahkota Azan Ismail yang meletak jawatan sebagai Timbalan Pengerusi 2 PKR Pahang, beliau memberitahu Biro Politik telah diberi penerangan khas oleh Azan sendiri

sumber: Agendaily

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: