ANGKARA SIAPA NI ???


Polis sedang siasat kejadian sebuah gereja yang terletak di deretan rumah kedai Desa Melawati, Hulu Kelang dekat Kuala Lumpur dibakar tengah malam tadi.

Dua lagi gereja sekitar Lembah Klang juga cuba dibakar malam dan pagi tadi.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein dalam sidang akhbar mengenai kejadian itu di Bukit Aman tengahari ini memberi amaran kerajaan akan mengunakan apa jua yang perlu termasuk ISA untuk kekalkan keamanan dan kenteraman negara.

Sementara itu Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Muhammad Sabtu Osman dipetik sebagai berkata ada terlalu awal untuk mengaitkan bantahan pengunaan kalimah Allah dengan kejadian di Desa Melawati.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam reaksi segeranya mengutuk perbuatan itu. Beliau tidak mahu sesiapa cuba menyalahkan UMNO mencetuskan ketegangan dalam isu ini.” Jangan Tuding jari pada UMNO atau sesiapa”,tegasnya.

Beliau juga mengarahkan polis meningkatkan kawalan sekitar kawasan rumah ibadat.
Dalam pada itu belum apa-apa lagi Datuk Zaid Ibrahim dari PKR dan Naib Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man sudah kata UMNO dan kerajaan perlu ambil tanggongjawab atas kejadian ini.

Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin yang melawat gereja di Desa Melawati pagi ini meminta sesiapa jangan menuding jari pada sesiapa. Katanya Pemuda UMNO tidak akan melakukan perbuatan seperti ini.


Modus operandi bakar gereja…

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dalam sidang akhbar di Bukit Aman tengahari Jumaat beritahu modus operandi bakar gereja Di Desa Melawati jam 12 tengah malam ( terbakar) dan dua lagi di PJ jam 4 pagi dan Damansara jam 9 pagi ( tak terbakar) ialah orang tak dikenali naik motor lempar bom api.Katanya ada orang telefon ugut gereja jam 6 petang semalam kata jaga-jaga.Katanya sejak itu polis sudah tingkatkan kawalan.hadir sama dalam sidang akhbar itu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein-


Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: