Akhbar PKR disiasat dakwa Teoh dibunuh


Pengarang akhbar rasmi PKR Suara Keadilan memberi keterangan di ibu pejabat polis daerah (IPD) Shah Alam berhubung siasatan terhadap berita ‘Pornthip sahkan Beng Hock dibunuh’.

Dzulkarnain Taib berada kira-kira sejam di IPD tersebut sejak jam 1.30 tengah hari, dengan ditemani peguamnnya Ranjit Singh.

Sekumpulan wartawan telah sedia menunggu ketibaan Dzulkarnain di situ sejak jam 1 tengah hari lagi.

Dzulkarnain (kanan) disiasat ekoran aduan polis yang dibuat oleh dua pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jumaat lalu.

Pegawai SPRM Cawangan Siasatan Putrajaya, Hisyam Mohd Yusoff, berbuat demikian dengan dakwaan tabloid itu menyiarkan berita yang subjudis, melampaui kuasa inkues Teoh Beng Hock yang sedang berlangsung.

Inkues di Mahkamah Koroner Shah Alam akan bersambung esok. Seorang lagi pegawai SPRM Raub Ghani, juga dari cawangan yang sama, membuat aduan polis agar pakar patologi dari Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand, disiasat kerana disyaki membocorkan maklumat laporan bedah siasat kedua, 22 November lalu, kepada pihak tidak sewajarnya.

Berita itu, menurut aduan Hisyam, yang dimuatkan dalam edisi 29 Disember 2009 – 5 Jan 2010 membuat kesimpulan bahawa bekas setiausaha politik exco Selangor, Ean Yong Hian Wah, mati dibunuh.

Sementara itu, dalam aduannya, Raub pula menyifatkan pembocoran maklumat laporan forensik itu “akan memburukkan lagi imej SPRM.”

Bercakap kepada media sejurus selesai soal siasat tersebut pada kira-kira jam 2.30 petang, Dzulkarnain berkata, beliau akan terus menulis mengenai isu Teoh kerana ia melibatkan kepentingan awam.

Ditanya sama ada siasatan tersebut memberikan tekanan kepadanya, beliau enggan mengulas tetapi menganggapnya sebagai “prosedur biasa.”

Dzulkarnain juga yakin bahawa tulisannya dalam akhbar mingguan tersebut tidak mempengaruhi perjalanan inkues Teoh.

“Saya yakin tidak,” katanya. Tambahnya, beliau memberikan kerjasama penuh kepada polis dengan menjawab semua soalan yang diajukan. Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan soalan-soalan tersebut.

Sementara Ranjit (foto, baju putih) pula berkata, beliau tidak pasti anak guamnya disiasat berdasarkan akta apa kerana mereka tidak dimaklumkan mengenai perkara itu.

Tambahnya, jika tulisan itu dianggap subjudis semata-mata, anak guamnya tidak boleh didakwa di mahkamah. “Bagi kami tidak boleh (didakwa), tetapi itu bergantung kepada pihak polis dan peguam negara,” katanya.

Sumber: Malaysiakini

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: