DUN Perak:Drama auta pembangkang hampir ke penghujung…


DUN-2

Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak pada Rabu sekali lagi jadi ‘sarkas’ Adun pembangkang memperlihatkan mereka mencemarkan dewan yang mulia itu dengan sikap buruk yang tidak sepatutnya ada bagi seorang wakil rakyat apatah lagi ada antara mereka bergelar Datuk Seri.

Mereka masuk ke dewan dengan terjerit-jerit cuba menganggu Speaker Datuk R.Ganesan dan Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir membentangkan Bajet 2010.

Malah, wakil-wakil rakyat pembangkang turut mengadakan sidang haram di pengerusikan bekas speaker S.Sivakumar serta meluluskan tiga usul. Jelas mereka terdesak kerana di luar Bangunan Perak Darul Ridzuan tidak ramai lagi penyokong DAP, PKR mahupun PAS berkumpul seperti sidang pada 7 Mei lalu untuk memberi sokongan kepada Adun pembangkang.

Bagi menarik perhatian dan simpati, Sivakumar sibuk menjaja cerita kononnya beliau hampir dibunuh oleh angota polis yang mencekiknya beramai-ramai kerana mahu beliau menyerahkan jubah speaker. Bagaimanapun, Ketua Polis Perak Datuk Zulkefli Mohamad menafikan polis bertindak kasar terhadap wakil rakyat pembangkang sebaliknya mengarahkan mereka mematuhi peraturan pemeriksaan keselamatan seperti orang lain.

Adun Pantai Remis, Nga Kor Ming pula sibuk cerita pasal ‘anunya’ turut kena pukul dengan polis. Cerita itu kemudiannya jadi bahan lawak wartawan dan bloggers apabila mereka sengaja bertanya ‘siapa yang lebam telor’ apabila Adun pembangkang yang selesai adakan sidang media melintas kumpulan wartawan berkenaan.  Kekecohan di perkarangan bangunan kerajaan negeri itu berterusan di tingkat dua pintu masuk Adun ke dewan apabila wakil rakyat pembangkang diketuai Datuk Seri Nizar Jamaluddin memarahi pegawai serta anggota polis yang mahu memeriksa mereka sebelum memasuki dewan.

Mereka memaki hamun polis yang turut tidak membenarkan mereka membawa kamera ke dalam dewan. Semua insiden ini hanyalah untuk menarik perhatian media bagi menunjukkan kepada rakyat kononnya mereka dihalang memasuki dewan selain tindakan kasar pasukan keselamatan terhadap mereka.

Seperti dijelaskan Zambry, wakil rakyat pembangkang terpaksa ‘mendramakan’ kejadian hari ini untuk tunjuk mereka hadir supaya tidak dikenakan tindakan. Mengikut peruntukan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak, mana-mana Adun yang tidak hadirsekali mesyuarat atau persidangan Dewan tanpa sebab, mereka akan hilang kelayakkan.

“Sebab itu mereka masuk ke Dewan ketika sidang ditangguhkan selama satu jam. Selepas sidang disambung semula, mereka terus di Dewan. Ini bagi halang tindakan atas alasan tidak hadir. Secara tidak langsung, tindakan ini menunjukkan mereka iktiraf sidang DUN dan speaker…mereka juga tandatangani kehadiran,” ujarnya. Tambah Zambry, “ Lihatlah bagaimana autanya (penipu) mereka bila masuk dewan dan timbulkan kekecohan nak tunjuk dan harap mereka dikasari tapi Adun kita (BN) beradab,”.

Menurutnya, semua Adun pembangkang mahu menunjukkan drama baru seolah-olah mereka dihalang beberapa kali oleh polis untuk masuk ke Dewan. Bercakap dalam sidang media selepas sidang Dewan itu ditangguhkan, Zambry berkata, beliau mahu proses persidangan Dewan Undangan Negeri berjalan lancar ikut sistem demokrasi. “Saya mahu persidangan yang sihat, berhujah, tukar pandangan dengan akal terbuka bukannya emosi mahupun memaki hamun atau menjerit-jerit,” katanya.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan pembangkang, wakil rakyat Barisan Nasional pun ada had kesabaran dan akan mengambil tindakan berlandaskan undang-undang yang ada jika kekecohan ini berterusan. Beliau menyifatkan tindakan Adun pembangkang sebagai tidak bertanggungjawab kerana tidak mengikuti pembentangan bajet serta perbahasan dalam Dewan.

Katanya, pembentangan Bajet 2010 itu ikut prosedur walaupun persidangan berlangsung separuh hari. Di akhir sidang media itu, sambil berseloroh Zambry berkata, “ Kita tunggu enam bulan lagi (sidang DUN akan datang) tengok apa pula mereka nak buat,”. Namun, dengan mengambil kira pembangkang yang dilihat macam sudah hilang taring dan bisa pada persidangan kali ini, mereka mungkin kena cari idea lebih baik pada sidang akan datang jika mahu menarik perhatian rakyat ataupun menunjukkan mereka masih dapat sokongan.  Seandainya gagal, ini bermakna pembangkang di Perak sudah bersedia untuk ditalkinkan.-28/10/2009


DUN Perak: Bajet lulus…pembangkang buat aksi sarkas

Sidang DUN Perak berlangsung tepat jam 10 pagi Rabu. Berdasarkan tinjauan awal, suasana di luar bangunan Perak Darul Ridzuan yang menempatkan DUN Perak tenang sahaja. Pihak polis meningkatkan kawalan keselamatan di perkarangan bangunan berkenaan.

Sejurus loceng mesyuarat dibunyikan, sidang bermula dengan aturcara oertama bacaan doa. Speaker DUN Datuk Ganesan kemudiannya memulakan mesyuarat dengan membacakan beberap peraturan yang perlu dipatuhi oleh ADUN.

Antaranya beliau melarang penggunaan kamera dan telefon bimbit di dalam dewan. Beliau turut mengumumkan penambahan bilangan bentara dan petugas DUN bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku.

Ganesan turut merakamkan ucapan takziah DUN Perak kepada keluarga mangsa jambatan runtuh di Kuala Dipang, Kampar dan Dewan turut bertafakur selama satu minit.

Aturan mesyuarat kemudiannya diteruskan dengan Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir membentangkan Bajet Negeri Perak 2010.

Sementara itu, di luar Dewan, kekcohan mula berlaku apabila polis tidak membenarkan bekas Speaker yang juga ADUN Tronoh masuk ke dalam Dewan selagi beliau tidak menanggalkan jubah Speaker. Pembangkang mendesak polis untuk membenarkan Sivakumar masuk dan turut mempertikaikan larangan membawa kamera masuk ke dalam Dewan.

Namun setelah kekecohan reda sedikit, pembangkang mula memasuki Dewan. Ganesan kemudiannya menangguhkan sidang DUN fdi tengah-tengah pembentangan Bajet oleh Dr Zambry bagi membolehkan ADUN pembangkang masuk ke dalam Dewan.

Setelah memasuki Dewan, pembangkang ingin memulakan mesyuarat mereka dengan meminta doa dibacakan. Ganesan kemudiannya memberitahu, sidang telah ditangguhkan.  Ekoran itu mereka mula membuat bising dan mempertaikaikan kedudukan Ganesan sebagai Speaker. Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Nizar Jamaluddin kemudiannya cuba membentangkan ‘bajet’ mereka tetapi tidak dilayan kerana pada masa itu sidang sedang berehat.

Berikut adalah urutan perjalanan sidang DUN Perak:

11.55 pagi: Setelah urusan pembentangan bajet selesai, sidang Dewan diteruskan dengan pembentangan beberapa rang undang-undang lain termasuk pindaan Enekmen Pentadbiran Majlis Agama Islam Perak. ADUN pembangkang tidak menunjukkan minat dan keluar Dewan.

11.50 pagi: Urusan paling penting sidang DUN Perak kali ini selesai. Bajet negeri telah lulus sekalipun berdepan provokasi dan aksi sarkas ADUN pembangkang. Dalam undian yang dijalankan, lebih suara yang bersetuju meluluskan Bajet 2010 berbanding suara pembangkang yang mengundi tidak setuju.

11.40 pagi: Suasana dalam dewan kini riuh. ADUN pembangkang terus cuba ganggu sidang. Speaker Ganesan tak peduli dan meneruskan sidang termasuk undian untuk meluluskan bajet 2010.

11.25 pagi: Betul-betul merapu. ADUN pembangkang buat sidang haram dalam DUN tapi tadi ada antaranya relaks ikut ADUN BN rehat di luar. Sidang rasmi disambung semula.

10.45 pagi: Lucu. Pembangkang yang masuk Dewan mahu mulakan sidang dengan bacaan doa. Speaker Ganesan memberitahu Dewan telah ditangguh. Pembangkang terus buat kecoh.

10.40 pagi: Mula kecoh dalam Dewan. Walau sidang ditangguh satu jam, Datuk Seri Nizar Jamaluddin dan ADUN pembangkang cuba buat kecoh. Speaker Ganesan masih duduk di tempatnya.

10.35 pagi: Beberapa ADUN pembangkang sudah mula memasuki Dewan

10.20 pagi: Speaker Datuk Ganesan menangguhkan sidang selama satu jam di tengah-tengah Dr Zambry membentangkan Bajet 2010.

10.10 pagi: Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir mula membentangkan Bajet Negeri Perak 2010. Di luar suasana kecoh dan tegang sedikit apabila ADUN pembangkang membantah tindakan polis menghalang Sivakumar masuk ke dalam Dewan selagi tidak menanggalkan jubah Speaker. Ekoran itu berlaku kekecohan di pintu masuk Dewan apabila ADUN pembangkang tetap mendesak Sivakumar dibenarkan masuk dengan memakai jubah Speaker. Mereka turut pertikai larangan bawa kamera dalam Dewan.

10.00 pagi: Sidang DUN bermula dengan bacaan doa. Speaker Dattuk Ganesan memulakan urusan mesyuarat dengan membacakan beberapa peraturan termasuk larangan menggunakan kamera di dalam Dewan. Dewan juga turut merakamkan takziah kepada keluarga mangsa jambatan gantung runtuh di Kuala Dipang dan bertafakur. Semua ADUN pembangkang tidak masuk ke dalam Dewan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: