Johan Jaafar pengerusi baru Media Prima


Pengerusi Dewan Bahasa dan Pustaka, Datuk Johan Jaafar dilantik sebagai pengerusi eksekutif baru Kumpulan Media Prima berkuatkuasa Khamis ini.

johan jaafar johan jaaffarPengumuman pelantikan beliau dibuat dalam kenyataan Media Prima kepada Bursa Malaysia hari ini. Johan akan menggantikan Datuk Abdul Mutalib Razak yang bersara hari ini.

Media Prima memiliki New Straits Times Press Berhad (NSTP) yang menerbitkan akhbar New Straits Times, Berita Harian dan Harian Metro.

Ia juga memiliki semua stesen TV swasta di Malaysia – TV3, 8TV, TV9 dan NTV7 – serta dua stesen radio – Hot FM dan Fly FM. Kumpulan itu juga memilik syarikat iklan Big Tree dan UPD.

Johan juga merupakan bekas ketua pengarang kumpulan Utusan Melayu. Beliau aktif menulis sebagai kolumnis dalam akhbar News Straits Times dan juga Berita Minggu.

Jawatan beliau lain termasuklah, anggota lembaga pengarah Majlis Pembangunan Multimedia, dan lembaga pengarah Bernama.Johan mendapat perhatian umum ekoran kepetahannya mempengerusikan program mingguan di RTM – Debat Perdana – yang turut memberi peluang kepada pemimpin pembangkang turut muncul di kaca TV.

Beliau juga pernah dipilih untuk mempengerusikan debat antara Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Menteri Penerangan ketika itu, Datuk Ahmad Shabery Cheek mengenai isu harga minyak.

Johan juga mempengerusikan debat antara Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dengan Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berhubung skandal tanah di negeri tersebut sewaktu pentadbiran BN.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: