Nik Aziz…antara dua darjat


Makin tidak ketahuan. Kalau dikatakan nyanyuk mungkin ia agak keterlaluan namun, mendengar kenyataan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berhubung isu Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali, sahlah kenyataan itu dibuat kerana marah.Mana tidaknya, Nik Aziz yang sebelum ini tidak mahu campur dalam soal kenyataan Setiausaha Badan Perhubungan PAS Kelantan Datuk Takiyuddin Hassan yang meinta Ibrahim Ali meletakkan jawatan kerana sering mengkritik parti itu, tiba-tiba bercakap dalam nada yang sama.Malah kenyataannya mencerminkan betapa Nik Aziz tidak faham undang-undang apabila mencabar Ibrahim Ali letak jawatan bagi bertanding pada pilihan raya kecil untuk menguji kekuatannya.Bukankah semua orang politik tahu jika mereka yang bergelar wakil rakyat meletakkan jawatan mereka TIDAK BOLEH bertanding pada mana-mana pilihan raya bagi tempoh lima tahun.Namun apabila seorang ahli politik veteran yang memegang status Mursyidul Am, ternyata kenyataan Nik Aziz itu dipercayai hanya mengikut rentak kumpulan Erdogan dalam PAS yang pro Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Mengulas lanjut mengenai Ahli Parlimen Pasir Mas itu, Nik Aziz dengan nada yang boleh disifatkan angkuh berkata, Ibrahim tidak akan memperoleh kemenangan atau majoriti sebesar yang diperoleh dalam pilihan raya umum Mac tahun lalu jika tidak kerana sokongan daripada anggota PAS.

“Keputusan PAS mencabar beliau supaya meletakkan jawatan kerana mengkritik PAS daripada belakang adalah keputusan PAS negeri yang dibuat dalam mesyuarat perhubungan negeri yang saya sendiri selaku Pengerusi (perhubungan).

“PAS tidak bimbang jika Ibrahim letak jawatan dan bertanding semula atas tiket Bebas kalau benar-benar ingin menguji kekuatan pengaruhnya dalam politik kerusi Parlimen itu jika ia mahu menyahut cabaran PAS supaya meletakkan jawatan,” katanya.

Jumaat, Takiyuddin meminta Ibrahim meletak jawatan sebagai wakil rakyat berikutan tindakannya yang kebelakangan ini sering mengkritik PAS.

Takiyuddin menyifatkan Ibrahim itu sebagai tidak mengenang budi kerana beliau diberi peluang bertanding sebagai calon bebas atas tiket PAS pada pilihan raya umum 2008.

Ibrahim pula memberitahu Mingguan Malaysia antara beliau dan PAS kedua-duanya sama berbudi kerana kerjasama ketika pilihan raya lalu adalah saling lengkap melengkapi untuk memastikan parti itu terus kekal memerintah di negeri ini.

“Antara saya dan PAS, sama-sama berbudi. Jangan fikir hanya PAS berbudi pada saya sahaja. Ketika pilihan raya lalu saya tidak menggunakan jentera parti itu kerana saya mempunyai jentera sendiri.

“Mereka juga perlu melihat kembali pada sejarah pilihan raya umum 2004, ketika saya bertanding di Parlimen Pasir Mas sebagai Bebas, sedikit sebanyak ia membantu memecah undi Barisan Nasional (BN).

‘‘Ia menyelamatkan dua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di kawasan ini, jika tidak, PAS pasti kalah dan tidak ada lagi kerajaan PAS dan Takiyuddin sebagai Exco kerajaan negeri,” katanya.

Apapun kenyataan Nik Aziz yang mahu Ibrahim letak jawatan bagi adakan pilihan raya kecil nyata bercanggah dengan isu gambar bogel Elizabteh Wong.

Ini kerana beliau minta Elizabeth jangan letak jawatan ADUN kawasan Bukit Lanjan yang diwakilinya kerana pilihan raya kecil akan menyusahkan rakyat dan merugikan wang negara.

Namun apabila Ibrahim mengkritik parti itu, Nik aziz sanggup susahkan rakyat dan bazirkan wang hanya kerana marahkannya.

Begitulah kisah antara dua darjat. Bila tidak menguntungkan diri, Nik Aziz minta Ibrahim letak jawatan.

Sebaliknya bila terkena batang hidung sendiri, Elizabeth yang disyaki bersekedudukan dengan seorang lelaki Islam ahli PKR yang bukan muhrim pun Nik Aziz sanggup pertahankan.

Tuan Guru Nik Aziz – Why Why Why ????

Dalam isu skandal Elizebeth Wong kita ternanti -nanti apakah yang akan keluar dari mulut Nik Aziz , bagaimana Nik aziz akan manghalalakan isu ini. ? Tepat sekali jangkaan kami, Kalau dahulu Nik Aziz pernah berkata tuhan pun mencarut untuk menghalalkan tabiat pemimpin Pas mencarut hari ini dengan sedih hiba dan pilu saya terpaksa menyatakan bahawa saya kecewa dengan Nik Aziz , Hilang hormat saya kepada Nik Aziz apabila dia memberikan statemant mengenai isu skandal Elizebeth Wong

Sepanjang malam saya merasakan kesedihan dan terkilan apabila ulamak Pas ini , bagi saya dia seorang ulamak sebelum ini walaupun kami berbeza parti , Saya pernah mencium tangan Nik Aziz atas perasaan hormat kepada beliau sebagai ulamak dan saya ketepikan fahaman politik saya,

Ketika mencium tangan nya saya katakan , Tuan Guru saya Adalah penyokong UMNO ,saya menghormati Tuan Guru di atas landasan agama.

kata Nik Aziz, “Tak salah kalau dia nak telanjang di rumah dia nak tidur telanjang, jika malu pun malu dengan malaikat saja, yang salah orang yang masuk menceroboh rumah dia dan ambil gambar, Dia tak salah , yang salah orang yang menceroboh dan ambil gambar dia” inilah perkataan yang mengganggu tidur saya sepanjang malam.

Apakah Nik Aziz pura -pura tidak tahu atau tidak prihatin akan perkara yang sebenar, Memang tak salah kalau dia mahu telanjang dalam rumah jika tidak ada orang dalam rumah. Malaikat tetap ada , tapi Nik Aziz kata tak kesah kalau Elizebeth tak rasa malu dengan Malaikat, Jika kita dari parti PR , tak kesah , kalau UMNO …. tentu Nik Aziz kata , salah sebab Malaikat ada memerhatikan kita sepanjang masa, Apakah Nik Aziz tidak tahu gambar itu di ambil bukan ketika Elizebeth bersendirian dalam rumah , teman lelaki dai dari parti PKR ada bersama, Mereka mungkin telah melakukan adegan-adegan yang tak perlu saya terangkan kepada Nik Aziz, gambar itu boleh menceritakan seribu perbuatan yang telah berlaku melainkan kita tidak pernah mengalami keadaan itu sebagai suami isteri. Tidak ada pencerobohan , tidak ada paksaan, ianya berlaku dalam keadaan tidak sedar , (itu pun kita tak pasti) Yang pastinya si pengambil gambar tidak menceroboh rumah itu. Tuan punya badan tahu si pengambil gambar itu ada dalam rumah itu, tapi itu sudah perkara biasa bagi mereka , Itulah sebab dia tidak mengenakan pakaian yang sesuai dan tidak peduli bagaimana cara dia tidur.

Bagi saya Nik Aziz mungkin tahu apa yang sebenar berlaku tetapi mahu menutup dan melindungi wakil rakyat PR. Kenapa Nik Aziz sanggup memutar belit hukum hakam kerana mahu melindungi wakil rakyat PR. Tuan guru , jangan lah seleweng kan lagi akidah umat Islam yang telah teruk terpesong , ahli Pas sekarang bertambah parah , mereka bukan hanya diselewengkan hanya oleh ulamak pas , mereka dah teruk di selewengkan oleh dajal akhir zaman ,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: