Kumpulan Edorgan pulaukan kempen


Kisah Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi – nama paling popular untuk bertanding di Kuala Terengganu tetapi gagal dicalonkan di saat-saat akhir, merajuk dan memulaukan kempen kini menjadi satu isu yang hangat di Kuala Terengganu.

Dr Azman dikatakan kini berada di Medan adalah dari kumpulan Edorgan yang dikatakan paling sesuai untuk bertanding kerusi Parlimen dan nyata pemimpin PAS juga gila kuasa dan sanggup pulau memulau apabila tidak terpilih. Pas sememangnya parti yang berbudaya pulau memulau. Jika kita masih ingat dahulu mereka memulaukan orang UMNO yang dikatakan kafir kerana berkerja sama dengan parti bukan Melayu.

Haji Hadi yang sememangnya dikatyakan tidak sehaluan dengan kumpulan Edorgan terpaksa membuat pilihan beliau sendiri dan meletakkan calon pilihan Hj Hadi bagi menghalang calon Edorgan ini bertanding. Sikap “tidak serius” berkempen beberapa pemimpin lain bersama kumpulan tokoh muda popular PAS ini digelar “kumpulan Erdogan” – menyinggung sedikit sebanyak ahli-ahli di peringkat akar umbi.

Mereka menyebut beberapa nama yang dianggap dekat dengan kumpulan itu seperti naib presiden Datuk Husam Musa, ahli jawatankuasa pusat PAS Dr Lo’ Lo’ Ghazali atau ketua Pusat Penyelidikan PAS Dr Dzulkifli Ahmad tetapi didakwa tidak memberikan komitmen sepenuh hati. Tidak seperti pembabitan mereka dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh, Ogos lalu, sewaktu penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim melangkah kembali ke arena politik aktif.

Mereka menganggap Dr Syed Azman dan “kumpulan Erdogan” tidak wajar membelakangkan kempen menaikkan calonnya, yang juga bendahari PAS Terengganu, kerana Abdul Wahid pilihan presiden sendiri Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Sumber-sumber dalam parti juga mendakwa sekumpulan penyokong wakil rakyat Batu Burok itu pernah mengirim mesej SMS kepada Abdul Hadi agar “membuat pilihan yang tepat atau beberapa unit peti undi (UPU) akan ditutup.”

Tidak hairan jika ramai penyokong PAS di Batu Burok mengkin memulaukan pilihan raya ini atau mungkin akan memberikan undi kepada BN. Pengaruh Anwar dalam PAS kini begitu ketara terutama dikalangan pemimpin muda PAS. Husam dikatakan begitu rapat dengan Anwar.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: