Dewan kecoh bila Kit Siang bangkit soal ‘ada tuan, ada hamba’


Sidang Dewan Rakyat gamat seketika bila berlaku pertikaman lidah antara Ahli Parlimen DAP Ipoh Timur Lim Kit Siang dengan ahli parlimen Rompin, Datuk Seri Jamaluddin Jarjis serta ahli parlimen Sri Gading, Datuk Mohamad Aziz mengenai isu ketuanan Melayu.Ini berlaku emasa beliau yang bangun membahaskan peringkat jawatankuasa peruntukan Kementerian Perpaduan Kebudayaan,Keseniaan dan warisan di Parlimen, Isnin malam mendakwa soal ketuanan Melayu tidak disebut dalam perlembagaan dan hanya popular baru-baru ini.

Sebaik sahaja beliau menyebut, itu bermaksud ketuanan Melayu ‘ada tuan, ada hamba’, Jamaluddin bangun meminta Kit Siang menarik balik perkataannya.

Tokoh pembangkang itu cuba menghalang Jamaluddin mencelah serta membaca peraturan sehingga keluar perkataan ‘kurang ajar’ dari mulut Ahli Parlimen Rompin kerana beliau enggan duduk mendengarnya hujahnya.

“Datuk (Speaker), Saya minta (Kit Siang) tarik diri (balik) …orang Melayu tidak mahu dalam ketuanan Melayu konsep menyatakan Cina hamba Melayu tuan…tidak benar. Saya mahu Yang Berhormat tarik diri (balik) …orang Melayu tak mengatakan orang Cina itu hamba,” tegasnya.

Katanya, Kit Siang sengaja membangkitkan soal perkauman dan meminta pemimpin pembangkang itu menarik balik kenyataanya itu.

Ketika Jamaluddin berhujah, Kit Siang masih berdiri dan tindakannya itu ditegur oleh timbalan speaker, Datuk Dr Wan Junaidi Tungku Jaafar.

Mengikut peraturan Dewan, apabila seseorang ahli bangun membacakan peraturan Dewan, ahli yang berhujah mesti duduk dan membeli laluan.

Mohamad yang turut tidak berpuashati hati dan bangun meminta Kit Siang menarik balik kenyataannya.

Setelah bertikam lidah, Wan Junaidi terus menegur Kit Siang dan mengingatkan beliau walaupun ketuanan Melayu tidak disebut dalam perlembagaan tetapi tidak patut disebut ketuanan Melayu ‘ada hamba..ada abdi,’.
Jamaluddin terus mendesak Kit Siang menarik semula kenyataan itu dan mahu transkrip perbahasannya diteliti sebagai bukti beliau membuat kenyataan tersebut.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: