Siapa dan antara yang tertekan ???


Siapa yang sebenarnya kini tertekan untuk menanti hari pemilihan UMNO yang akan diadakan pada bulan Mac ini. Bagi Datuk Seri Najib yang bertanding sebagai Presiden parti mungkin boleh merasa lega kerana beliau hampir selamat untuk menduduki takhta tertinggi dalam parti UMNO Mac ini. Yang tertekan ialah tengku Razaleigh Hamzah kerana langsung tidak nampak bayangan sokongan terhadap beliau. Ini amat memalukan kerana beliau dahulu begitu yakin ahli UMNO mahukan beliau. Rupa-rupanya anggapan beliau sebenarnya tidak lebih dari “Syok sendiri”

Bagi kerusi Timbalan Presiden, Tan Seri Muhyiddin Yassin mungkin belum boleh melenakan mata dan merasa selesa lagi kerana kerusi ini walaupun nampak selamat tetapi tidak mustahil akan ada calon-calon yang mungkin akan melepasi kuota dan akan menandingi beliau untuk kerusi Timbalan Presiden. Walaupun beliau lega dengan pencalonan berpihak kepada beliau tetapi beliau amat risau sekali jika Tan Seri Mohammad Mohd Taib atau pun Datuk Wira Ali Rustam berjaya melepasi kuota pencalonan kerana dalam masa 3 bulan apa-apa sahaja boleh berlaku.

Mengenali Tan Seri Mohammad Mohd Taib yang mempunyai rangkaian kerja  yang baik dan juga pengalaman dalam banyak pemilihan UMNO, akan tercabar juga Tan Seri Muhyiddin Yassin. Rais Yatim juga yang sebelum ini merasakan dirinya begitu popular kini mulai  merasakan tertekan kerana terjemahan perwakilan bahagian tidak memihak kepada beliau.

Antara mereka yang tidak boleh melelapkan mata ketika ini adalah Ketua Wanita UMNO. Calon yang memperolehi pencalonan tertinggi Pemuda UMNO, Datuk Mukhriz dan juga Timbalan Ketua Wanita UMNO Malaysia, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, kerana beliau kini dalam delima, antara mahu dan tidak untuk bertanding kerusi Ketua Wanita UMNO kerana telah layak bagi merampas takhta berkenaan dari Ketuanya.

Rafidah agak tertekan antara mahu meneruskan plan peralihan atau menentang Rafidah, sekiranya beliau mengambil keputusan menentang Rafidah dan tewas dalam pemilihan berkenaan, kerjaya politik beliau akan menjadi kelam. Jika beliau mahu meneruskan peralihan, ianya agak lama lagi dan apa juga pasti boleh berlaku dan ramai perwakilan  yang  mencalonkan beliau menganggap Shahrizat sebagai pemimpin yang tidak berani menyahut cabaran.

Bagi kerusi Ketua Pemuda UMNO pula, yang jelas tertekan sekarang adakah calon yang mendapat pencalonan kerana kini di anggap favourite dan perlu memastikan sentiasa favourite sehinggga pertandingan Julai ini dan sentiasa memastikan berada ditahap populariti yang tertinggi. Mukhriz terpaksa menang dalam pemilihan kali ini kerana jika beliau kalah ianya melibatkan ayahnya, mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir yang turut berkempen secara agresif sekali untuk memastikan Mukhriz menang .

Jika beliau kalah bererti, bukan hanya beliau sahaja yang kalah. Ayahnya turut kalah. Tidak mustahil Mukhriz juga boleh kalah, walaupun mendapat pencalonan tertinggi, kerana pencalonan tertinggi tidak menjaminkan kemenangan lagi. Ayahnya pernah mendapat pencalonan sebanyak 3/4 ketika menentang Tengku Razaleigh Hamzah tetapi hanya menang dengan jumlah yang kecil sahaja.

Bagi seorang calon lagi, bekas Menteri besar Selangor, Datuk Seri Khir Toyo juga kini dalam keadaan tertekan kerana kerusi Ketua Pemuda UMNO amat penting kerana jika beliau tewas bererti kerjaya politik beliau juga agak kelam kerana ini lah sahaja platform yang akan membariskan beliau berdiri sama tinggi  dengan pemimpin -pemimpin tertinggi UMNO.

Seorang lagi calon, Khairy Jamaluddin walaupun tertekan tetapi lebih tenang kerana ini adalah satu permulaan yang nyata bagi beliau kerana beliau kini berhadapan dengan realiti politik. Yang bertanding sekarang adalah Khairy Jamaluddin yang masih muda dan masih punyai banyak masa. Namun sebagai Naib Ketua Pemuda UMNO, beliau akan merasa terkilan juga sekiranya beliau kalah kerana kerusi berkenaan adalah hak beliau secara hakiki.

Tekanan terhadap beliau tidaklah sebegitu kuat memandangkan beliau terpaksa menebas hutan yang tebal untuk mencari realiti alam politik. Banyak halangan yang perlu beliau lalui dan berjaya melayakkan diri adalah satu bonus kepada beliau dan pendorong bagi beliau pergi lebih jauh dengan membawa nama Khairy Jamaluddin. Oleh kerana usia beliau yang masih muda dan mempunyai maka tekanan tidak lah begitu ketara kepada beliau yang dianggap underdog dan bukan favourate.

Sama seperti Rosnah, hak sebagai Ketua Puteri UMNO sepatutnya adalah hak beliau, namun beliau terpaksa menghadapi tentangan dari Shahaniza yang nampak lebih popular dari beliau. Namun Rosnah tidak tertekan kerana beliau masih ‘Maintain ” dan tidak ada sebarang tanda yang menampakkan bahawa beliau hilang ke popularitinya.

– Oleh Dinno

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: