Lantik Low: Fikiran Melayu ‘di takuk lama’


Cara penolakan Low Siew Moi sebagai pemimpin sementara Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) menunjukkan pemikiran orang Melayu masih di takuk lama walaupun negara sudah maju dalam pembangunan, kata seorang pemimpin DAP.

low siew moi“Bangsa kita masih terikat dengan cara berfikir dan bertindak gaya lama yang sudah tidak ada tempat dalam sebuah masyarakat moden yang demokratik,” kata naib pengerusi DAP Tunku Abdul Aziz Ibrahim hari ini.

Low yang dilantik memangku pengurus besar perbadanan itu mulai kelmarin mendapat bantahan pemimpin-pemimpin Melayu, termasuk Persatuan Pegawai Kanan PKNS dan exco PAS dalam kerajaan Selangor yang mahu seorang pegawai tinggi Melayu menggantikan Datuk Harun Salim yang bersara akhir bulan ini.

Tunku Abdul Aziz menambah, bantahan terhadap latar belakang kaum pegawai kanan wanita keturunan Cina itu, atau mungkin jantinanya, menunjukkan wujudnya budaya yang tidak mengutamakan merit, sebaliknya mengharapkan faktor-faktor kurang relevan.

“Pelantikan disandarkan pada pertimbangan yang kurang relevan kaum dan agama,” kata Tunku Abdul Aziz dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau juga menegaskan bahawa pelantikan pemimpin agensi kerajaan itu menjadi hak mutlak Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan berharap keputusan itu dihormati.

Mengulas bantahan pihak-pihak itu, Abdul Khalid hari ini dilaporkan berkata beliau “tidak faham” perasaan tidak berpuas hati pihak-pihak itu tetapi mereka sendiri tidak risau apabila PKNS didakwa kehilangan berbilion-bilion ringgit.

Beliau juga berkata Low, yang berkhidmat 35 tahun dengan perbadanan ekonomi itu, bersedia membantu mencari pengganti yang sesuai untuk jawatan itu.

Low bersara tahun ini tetapi disambung perkhidmatannya selama setahun sementara menunggu calon sesuai pengurus besar PKNS.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: