Penasihat PKR layak bertandingBUKTI: Kakitangan SPR menunjukkan kenyataan media Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh di pejabat SPR, Putrajaya, semalam.

PUTRAJAYA: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, layak bertanding pada pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh 26 Ogos ini selagi tidak disabitkan kesalahan jenayah.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar, berkata pada masa ini Anwar sudah bebas daripada larangan untuk bertanding berikutan sabitan kesalahan rasuah lalu.

“Dari segi undang-undang pada masa ini, beliau layak bertanding pada pilihan raya kecil 26 Ogos ini,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Wan Ahmad diminta mengulas kelayakan Anwar bertanding pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh berikutan keputusan Pejabat Peguam Negara untuk mendakwa beliau di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini.

Mengikut Perkara 48 Perlembagaan Persekutuan, seseorang itu hilang kelayakan untuk bertanding sebagai Ahli Parlimen jika sudah disabitkan atas suatu kesalahan oleh mahkamah dan dihukum penjara selama tempoh tidak kurang daripada satu tahun atau denda tidak kurang RM2,000 dan tidak mendapat pengampunan.

Semalam, Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, mengumumkan hari penamaan calon pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh ditetapkan pada Sabtu, 16 Ogos manakala hari pengundian pada Selasa, 26 Ogos, jika ada pertandingan.

Mengenai hari pengundian yang bukan pada hujung minggu atau cuti sekolah, Wan Ahmad berkata, SPR berpendapat ia tarikh sesuai selepas mengambil kira semua aspek.

“Kita memilih hari pengundian pada 26 Ogos dan tempoh berkempen 10 hari bermula tarikh penamaan calon 16 Ogos selepas mengadakan perbincangan terperinci… tidak berbangkit soal cuti sekolah atau diadakan hujung minggu kerana bukan semua sekolah terbabit sebagai pusat pembuangan undi,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: