Mahkamah Tinggi Shah Alam tolak permohonan Karpal Singh


KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini, hari ini menolak notis usul peguam pemerhati kepada keluarga Altantuya Shaariibuu, Karpal Singh, untuk memanggil semula penyiasat persendirian P Balasubramaniam bagi memberi keterangan di mahkamah pada perbicaraan kes bunuh wanita Mongolia itu.

Selain Balasubramaniam, notis usul itu turut meminta mahkamah memanggil Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak; Pegawai Pengiring, Deputi Superintendan Musa Safri; Ketua Siasatan Jenayah Balai Polis Brickfields, Deputi Superintendan Idris dan peguam, Dhiren Rene Norendra, supaya hadir sebagai saksi.

Penolakan notis usul oleh Karpal itu diputuskan Hakim Datuk Mohd Zaki Md Yasin. Mahkamah kemudian meneruskan perbicaraan bagi mendengar hujahan akhir pihak pendakwaan.

Notis usul itu difailkan Karpal di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi, Isnin lalu, mengikut Seksyen 425 Kanun Acara Jenayah.

Karpal sebelum ini berkata, mahkamah perlu memanggil semula Balasubramaniam untuk memberi keterangan pendakwaan dan memerintahkan Najib serta tiga lagi hadir sebagai saksi untuk memastikan perbicaraan kes itu berjalan secara adil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: