HAK KEISTIMEWAAN ORANG MELAYU

petikan dari blog saudara Jefri Harris berkenaan hak istimewa orang Melayu.

Ada yang tak puas hati dengan ungkapan ini. Ada yang kata ‘ini diskriminasi’, ‘tak adil’..’kenapa ada hak istimewa’…’kita semuanya orang Malaysia’…

Kata2 di atas ada asasnya kalau kita BUTA SEJARAH. Ia juga benar sekiranya kita anggap SEMUA ORANG BUTA WARNA….hakikatnya tidak begitu..Hakikatnya ialah beberapa tahun dulu datuk2 kami (orang2 bukan Melayu) berkerja keras di Tanah Melayu untuk hidup dan …hantar duit ke Negeri2 asal. Tidak ada semangat membangunkan negara ini….dan hakikatnya sehingga ke hari ini masih ramai yang menghantar duitnya ke negeri asal. Kalau revind sikit masa (kalau boleh la), bayangkan kalau datuk2 kami ni tak datang ke sini untuk bekerja…I don’t think we would have a nice and comfortable life like what we are enjoying now.

Kenapa saya sebut BUTA WARNA? Yang saya maksudkan ialah jika semua orang tak kenal siapa berbangsa apa, dan tak ada semangat sayangkan kaum sendiri walaupun sedikit. Bayangkan kalau anda berbangsa India dan mahu menetap di China…you think it’s a good idea? And kalau yang berbangsa Cina mahu tinggal dan berkongsi hak di India? Mesti tak dapat, walau apapun alasan yang diberi…walaupun kita dah berkerja di mana2 sektor contohnya sektor pembinaan selama lebih 20 tahun. Mesti tak dapat hak yg sama dengan kaum pribumi. Sebab warna kulit kita lain, bahasa kita lain, cara hidup kita lain. Tak ada siapa mampu mengubahnya. Kalaulah, kalau ada yang berpendapat datuk2 kita dahulu telah berusaha kerasa secara langsung atau tidak di dalam pembangunan fizikal negara ini, jadi hak mesti diberi sama rata….maka aku nak bertanya macam mana dengan beribu-ribu pekerja Indonesia yang dah menetap lebih 10 tahun di Malaysia, dan bekerja siang malam dalam constuction? Boleh share hak dengan mereka? Sanggup beri anak mereka tempat di Universiti sepertimana anak2 kita? Tentu tak sanggup..

Perlu dinyatakan di sini, ASOBIYYAH bukan semangat sayangkan bangsa sendiri…tapi yang salah ialah menyebelahi puak kita walaupun dia ternyata SALAH. So it is ok if you love your own kind..it’s ok if you help your own race first…bukankah Allah sendiri mengiyakan hakikat kewujudan bangsa dan puak ini dalam Al-Quran?

Kalau ada orang yang kata kaum bumiputra sebenarnya bukan secara asal menduduki Tanah Melayu dan kononnya ini boleh dibuktikan melalui sejarah…saya katakan stop the dangerous thought. Tak payah susah2 buang masa nak buktikan siapa yang sampai sini dulu, kalau tujuannya nak menafikan hak keistimewaan Bumiputra. Tapi kalau ia sekadar satu kajian ilmiyyah yang boleh memperkayakan hasil kajian sejarah, teruskan…kerana kita perlukan intelectual bukan orang2 yang anti-establishers.

REALITI KESTABILAN NEGARA

Fahamilah hakikat bahawa kestabilan negara ini banyak bergantung kepada ketuanan SATU bangsa iaitu MELAYU. Jika kuasa BENAR2 dikongsi, hanya huru-hara yang bakal dilihat. Formula perkongsian kuasa yang diketengahkan oleh kerajaan didasari oleh KONTRAK SOSIAL, satu kontrak yang setahu saya tak ada siapa pernah tandatangan. Dan setahu saya ia seakan satu persetujuan tidak bertulis, yang menjaga kepentingan Melayu, tanpa menidakkan hak2 bangsa2 lain. Orang2 muda zaman sekarang ramai yang TIDAK faham perkara ni. So kita boleh lihat dalam suratkabar2 mereka voice out rasa tak puas hati dengan sistem kemasukan kolej dan universiti, peluang perniagaan dan lain2.

One Response to “HAK KEISTIMEWAAN ORANG MELAYU”

  1. fuck offf malays.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

MENDAULATKAN MARTABAT BANGSA

Adat bersaudara, saudara dipertahankan; adat berkampung, kampung dijaga; adat berbangsa, perpaduan bangsa diutamakan.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,170 other followers

%d bloggers like this: